Організація харчування ЗДО

Організація харчування в ЗДО проводиться відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», постанов Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», від 24.03.2021 №305 (зі змінами) «Про затвердження норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказів Міністерства охорони здоров’я  України від 24.03.2016 №234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», наказу Мінагрополітики України від 01.10.2012 №590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), від 26.08.2002 № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів»; від 22.06.2005 № 507 «Про внесення змін до пункту 1 постанови КМУ від 26.08.2002 № 1243», наказів Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», від 25.07.2005 № 431 «Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», інструктивного листа Міністерства освіти і науки України від 21.06.2007 № 1/9-394 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», спільних наказів Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від 17.04.2006 №298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Впроваджено систему аналізу небезпечних чинників та критичних точок контролю (НАССР). Розроблено паспорт харчоблоку закладу освіти, згідно якого поетапно здійснюється покращення його санітарно-технічного стану.

З 01.01.2022 року повністю вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

За новими вимогами щодо організації харчування дітей заклади освіти вже працюють з 1 вересня 2021р., коли постанова набрала чинності. Відтермінування до 1 січня 2022р. стосувалося лише тих закладів, що мали укладені договори на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р.

Основні зміни в меню закладу освіти:

– збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);

– збільшення вживання фруктів;

– зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);

– зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);

– збільшується споживання птиці;

– зменшується споживання насичених жирів (масла);

– обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);

– обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.

На підставі примірного чотиритижневого меню щодня медичний працівник закладу складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто).

На кожну страву в закладі складена та затверджена керівником закладу технологічна карта, яка складається до Картотеки страв.   Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами (цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози). Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.

У зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19) було передбачено “адаптивне харчування”, щоб мінімізувати кількість дітей, які їдять одночасно або одночасно знаходяться за одним столом.

Відбувся перехід закладу на самостійне ведення бухгалтерського обліку. Усі продукти харчування, що надходять до ЗДО №23 відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

Здійснювався суворий контроль за умовами зберігання, дотриманням строків реалізації продуктів харчування та технологією приготування їжі, проводився громадський контроль.

Комірник забезпечував оптимальний та різноманітний набір продуктів харчування у ЗДО. Приймались продукти харчування від постачальників відповідно до вимог згідно цін, які вказані в специфікації. Своєчасно замовлялись продукти харчування, виходячи з наявності їх залишків у коморі.

На основі накопичувальної відомості обліку витрати продуктів на одну дитину проводився аналіз та корекція виконання натуральних норм харчування.

Вихованцям закладу постійно прищеплювались культурно-гігієнічні навички прийому їжі, вміння користуватися столовими приборами та індивідуальними серветками. Вони знають назви страв, володіють навичками культури харчування. Вихователі дотримувались вимог Програми щодо виховання культурно-гігієнічних навичок у дітей. Помічники вихователів виконували санітарні норми щодо організації харчування дітей в групах.

В дошкільних групах організовувалось чергування дітей. В групах оформлені сучасні куточки чергових, наявний привабливий спеціальний одяг для дітей. Всі групи повністю забезпечені необхідним посудом, який має належний естетичний вигляд.

Питання організації харчування дітей в закладі дошкільної освіти включались в тематику батьківських зборів, засідань батьківської громади закладу, розглядались на виробничих нарад, нарадах при директорові, висвітлювались в інформаційних батьківських куточках.

В закладі діє Рада по харчуванню.

Подальші напрямки роботи:

  • постійна інформація батьків про стан харчування дітей в ЗДО;
  • консультації для батьків щодо раціонального харчування дітей та дотримання режиму вдома.

dudaryk