Соціальний захист, збереження та зміцнення здоров’я вихованців та педагогічних працівників

Згідно із Законом України «Про охорону праці» у дошкільному закладі здійснюється робота з охорони праці і техніки безпеки, призначені відповідальні з питань охорони праці, затверджені інструкції з безпеки на робочому місці і безпеки організації життєдіяльності дітей та учасників освітньо–виховного процесу. Робота з забезпечення безпеки життєдіяльності дошкільного закладу та учасників освітньо–виховного процесу здійснюється згідно з нормативною базою та заходів безпеки праці.

Колектив бере участь у розробці та обговоренні комплексних планів щодо покращення умов праці, санітарно – оздоровчих заходів, охорони довкілля і вживає заходів щодо їх виконання.

У закладі організовано оптимальні умови для праці та освітньо – виховної діяльності членів трудового колективу.

При складанні річного плану роботи плануються заходи щодо організації роботи з охорони праці, збереження життя, здоров’я дітей і працівників, попередження дитячого та дорослого травматизму.

Забезпечено проведення первинного, періодичного та інших видів інструктажів з техніки безпеки. У зв’язку з запровадженням карантину з березня 2020 року усі працівники закладу проходять інструктаж з охорони праці з організації освітньої роботи під час адаптивного карантину.

Профспілковий комітет бере участь у розробці комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів з охорони праці, в роботі комісії з атестації посадових осіб на знання ними нормативних актів з охорони праці. Він також здійснює суспільний контроль за охороною праці в особі своїх вибраних органів і представників.

Протипожежна безпека у дошкільному навчальному закладі посідає важливе місце в організації всієї роботи з охорони праці. Розроблено плани евакуації дітей на випадок пожежі, маються 37 вогнегасників, призначено відповідальних осіб. Проводяться евакуаційні заходи на випадок виникнення пожеж, тиждень пожежної безпеки згідно з наказом по ЗДО.

Велику увагу приділялося роботі з безпеки життєдіяльності. Проводились місячники БЖД, тижні БЖД, тижні охорони праці, день Цивільного захисту, консультації, виробничі наради, проблемні питання включались на засідання педагогічних рад. Відбувалися зустрічі з представниками рятувальної пожежної служби міста. Проводилися консультації «Екскурсія, або вихователь дбає про безпеку», «Організація роботи ЗДО під час пандемії COVID – 19», «Про безпеку дбаємо», «На варті безпеки життєдіяльності дітей. Домедична допомога», “Як виховувати культуру харчування”, квест «Вивчаємо документ за 5 хвилин: охорона праці та БЖД у ЗДО», консультації спеціалістів, перевірки стану організації роботи з БЖД, День здоров’я «Безпека понад усе!». Організовувалася та проводилася робота на майданчику «Безпека дорожнього руху», на якому педагоги мали можливість відпрацьовувати практичні дії з вихованцями закладу. А також  тренувальна гра-евакуація «Коли вогонь друг стає ворогом» (жовтень, квітень). Розповсюдження пам’яток серед батьків з попередження дорожньо-транспортного травматизму серед дітей дошкільного віку «Увага! Дорога!» та пам’яток із забезпечення особистої безпеки дітей «Дитина в соціумі», пам’яток «Профілактика та попередження COVID – 19». Батьки дошкільнят взяли участь у Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». В методичному кабінеті оформлювалися виставки методичних посібників та методичних рекомендацій про планування роботи з безпеки життєдіяльності в ЗДО.У закладі систематизовано методичні та нормативні матеріали з безпеки життєдіяльності. Всі робота з формування навиків безпечної поведінки у дошкільників проводилася відповідно річного плану.

 У період з 12 по 16 квітня 2021 року був проведений «Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності».

dudaryk