Організація харчування ЗДО

Робота з організації харчування дітей ЗДО №23 здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України від 17.04.2006 № 298\227 та з червня 2020 відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 №25 «Про затвердження тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», №55 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

У зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19) було передбачено “адаптивне харчування”, щоб мінімізувати кількість дітей, які їдять одночасно або одночасно знаходяться за одним столом.

Усі продукти харчування, що надходять до ЗДО №23 відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

В квітні 2021 року Державною установою «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України»  проводила моніторинг лабораторно-інструментальних досліджень базових показників стану повітряного та світлового середовища закритих приміщень, санітарно-хімічних та мікробіологічних показників якості харчування  В результаті перевірки було визнано належну організацію роботи закладу  щодо дотримання вимог.

Найважливішою умовою правильної організації харчування дітей є суворе дотримання санітарно-гігієнічних вимог до харчоблоку та процесу приготування і зберігання їжі. З метою профілактики кишкових захворювань працівники суворо дотримуються встановлених вимог до технологічної обробки продуктів, правил особистої гігієни та використання індивідуальних засобів захисту. Результатом є відсутність зафіксованих випадків отруєнь і кишкових захворювань дітей та відсутність зауважень .

Одним із важливих моментів контролю за якістю харчування дітей в ЗДО є виконання затвердженого набору продуктів, що реєструється сестрою медичною старшою в «Журналі обліку виконання натуральних норм харчування». На основі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз, а в разі потреби – корекція харчування.

 Сестри медичні старші  ведуть документацію щодо харчування дітей, разом з кухарем складають перспективне меню, меню-розкладку, здійснюють контроль за харчуванням дітей, проводять санітарно-просвітницьку роботу серед батьків, контролюють дотримання технології приготування їжі, вихід і якість готових страв, санітарний стан харчоблоку, дотримання правил особистої гігієни персоналом, відмічають в журналі здоров’я працівників харчоблоку своєчасність проходження медоглядів.

Подальші напрямки роботи з організації харчування:

  • Постійна інформація батьків про стан харчування дітей в ЗДО № 23
  • Консультації для батьків щодо раціонального харчування дітей
  • Функціонування Ради по харчуванню (щомісячне засідання членів).
  • Функціонування системи НАССР.

dudaryk