Організація харчування в ДНЗ

Одне з головних завдань дошкільного навчального закладу – забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я.

Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.

Робота з організації харчування дітей ДНЗ №23 здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021  №305 «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України від 17.04.2006 № 298\227 та з червня 2020 відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України від 25.08.2021 №8 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

У зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19) було передбачено “адаптивне харчування”, щоб мінімізувати кількість дітей, які їдять одночасно або одночасно знаходяться за одним столом.

Усі продукти харчування, що надходять до ДНЗ №23 відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

В червні 2020 року Івано-Франківським  міським управлінням держпродспоживслужби було здійснено  перевірку дотримання вимог санітарного законодавства в умовах роботи під час карантину. В результаті перевірки було визнано належну організацію роботи закладу  щодо дотримання вимог.

У дошкільному навчальному закладі організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами. У повсякденний раціон включені основні групи продуктів: м’ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші. Виконання натуральних норм харчування у середньому відповідає 80%.

У дошкільному закладі є технологічні картки приготування страв, примірне двотижневе меню. Готова продукція відпускається з кухні за графіком. Режим харчування в кожній віковій групі організовано відповідно до вимог.

На виконання закону України “Про основні принципи  та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” наказу Мінагрополітики України від 01.10.2012 №590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, застованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) ”  з метою запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР та ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів, запобігання харчових отруєнь дітей та виконання санітарно-гігієнічних правил у закладі впроваджена схема виробничого контролю, заснована на принципах системи НАССР.

Норми харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року.

 

Основні зміни щодо норм харчування в закладах освіти

  • Обмежили кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження.
  • Зменшили кількість споживання хліба та картоплі.
  • Не включили ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодово-овочеві консерви.
  • Збільшили кількість споживання молока, кисло-молочних продуктів, м’яса та риби.
  • Вилучили таблицю заміни харчових продуктів.

Об’єм (в мл.) або маса (в гр.) страв для дітей.

image078_150

Харчування у закладі здійснюється згідно з двотижневим меню. Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складається меню-розклад відповідно до затверджених норм харчування. Кожного дня за 30хв до роздачі їжі сестра медична старша оцінює якість її приготування. Для профілактики  простудних та інфекційних  захворювань в раціоні дітей присутні цибуля та часник.

Відповідно до рішення Івано-Франківської міської ради від 24.12.2020 р. №337-3 та наказу Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради від 30.12.2020 р. №619 “Про розмір плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти, дошкільних групах закладів загальної середньої освіти  Івано-Франківської міської ради у 2021 встановлено плату за харчування дітей у ДНЗ у розмірі :

  • 29 грн. 00 коп. за одне відвідування в день – у дошкільних групах (для дітей віком від трьох до семи років);
  • 24 грн. 00 коп. за одне відвідування в день – у групі раннього віку (від одного до трьох років);
  • 17 грн. 00 коп. за одне відвідування в день – для сімей, що мають двійнят, у дошкільних групах (від трьох до семи років);
  • 50 % від встановленого розміру плати за одне відвідування в день в залежності від вікової групи для дітей із багатодітних сімей.

Від плати за харчування звільняються батьки або особи, що їх замінюють

  • дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • дітей з особливими освітніми потребами (з інвалідністю та в інклюзивних групах);
  • дітей, із сімей які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків;
  • дітей учасників бойових дій у зоні антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, які загинули/ зникли безвісти/ потрапили у полон чи отримали інвалідність або померли під час виконання службових обов’язків;
  • дітей учасників бойових дій (на підставі посвідчень встановленого зразка для учасників бойових дій);
  • дітей з числа внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • дітей, які перебувають у сім`ї патронатного вихователя;
  • у сім’ях, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за  попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних закладах дошкільної освіти.